• Biologisch
  • Gezond
  • Puur
  • Basic
  • Duurzaam

Composthoop maken

Starten met een composthoop! 

 

Ik ben me er eens in gaan verdiepen. Ergens voelt het niet goed dat we steeds de mest van onze paarden (die in een PaddockParadise staan) in een container verzamelen en dan, voor een hoop geld, de container weer laten legen.                        Weg mest...…. Zonde!

Vooral als je ook een stuk land heb waar je paarden lekker op kunnen grazen.

Als je de mest verzameld en er compost van maakt welteverstaan :) Compost zorgt voor goede voeding in de bodem en zorgt weer voor goede humuslaag in de grond.

                ''Zo wordt je wei weer blij''

 

Maar je moet er wel een kleinbeetje bij nadenken :p

Dus heb ik dat ook een 'kleinbeetje' gedaan. Je kunt natuurlijk gewoon in de hoek van je wei een hoop maken, maar omdat ik toch wel van een beetje gemak hou (alle materialen bij elkaar) en een beetje orde (valt de berg mest niet zo op) heb ik ervoor gekozen om een plek naast wat bomen en tussen de struiken te maken. Half zon, half schaduw.

2 grote struiken heb ik helemaal tot de bodem  teruggesnoeid. Zodat er een plaatsje vrij kwam van zo'n

3x 1,5mtr.

 

Je kunt compost op verschillende manieren maken, ik heb gekozen voor "de luie methode".

Een compost hoop bouw je op in verschillende lagen.

Je begint met bouwen vanaf de grond door eerst een laag wat dikkere takken of ander grof materiaal (bijv oud hooi) aan te brengen

Daarna ga je laagje voor laagje de hoop opbouwen.

Het berust op een ideale verhouding van materialen, goed verdeeld en opgebouwd in laagjes. Of je een lasagna aan het maken bent :p... niet te nat en niet te droog en ervoor zorgen dat er voldoende zuurstof in de hoop kan dringen. (door bijv takken zijdelings in te steken)

Want composteren is een zo genoemd aeroob omzetting proces, wat wil zeggen omzetting door overwegend aer / zuurstof minnende micro-organismen.

Wat heb je nodig:

 

Bruine materialen die rijk zijn aan ( c) koolstof en 

Groene materialen die rijk zijn aan ( n ) stikstof  

Lava en Multi-task

 

 

rijk aan koolstof zijn o.a.

-hout, zaagsel, schors, stro, hooi, bladeren

 

rijk aan stikstof zijn o.a.

-mest, verse planten, maaisel, gft afval, koffie en theeprut

 

 

Als je een flinke hoop materialen gespaard hebt dan laat je het helemaal over aan alle  ''Microben'' ! Beestjes, bacterien, schimmels en micro organismen. Ze komen allemaal massaal op ''de Hoop'' af en groeien er flink! Als alle omstandigheden er goed zijn, dan zullen de microben zich radendsnel gaan delen: Ze wonen immers in LUILEKKERLAND!

 

 

Ook is er aan de composthoop Multi-task toegevoegd!

Multi-task is een super actief product van gerevitaliseerd water en positieve micro-organismen. Verkregen volgens een speciaal fermentatie proces met aardpeer en kruiden.

Door Multi-Task regelmatig over de composthoop te vernevelen faciliteren de micro-organismen een goede en snelle omzetting van de composthoop. verdunning 1/50 tot 1/100.

Ben je Nieuwsgierig geworden en wil je veeeel meer te weten komen over

Compost, Humus en Microben.

Bestel dan dit leuke boek in onze webshop.

 

 

Uitverkocht

Bio-Ron Een hoop leven / compostboek

€ 17,50 € 10,00
Uitverkocht

Bio-Ron Een hoop leven / compostboek

€ 17,50 € 10,00

Nieuw!    Een hoop leven, Roelke Posthumus

 


Dit boek beschrijft op ludieke wijze de geschiedenis van compost van ruim voor Christus tot moderne / hippe compost methoden met wormen bakken, insectenkweek, compost toiletten en bokashi.

Uiteraard leer je ook hoe je zelf goede compost maakt, vrij eenvoudige uitleg over het proces en wat compost voor de bodem betekent.
Over bodem chemie, biologie, micro-organismen, schimmels, wormen en wat er verder zoal in de bodem rondkruipt,
Vol met handige tips en leuke leer experimenten die je met kids kunt doen, volwassen mogen natuurlijk ook meedoen. iedereen zal er iets van leren.

De naam van de schrijfster, Roelke Posthumus, is ook wel heel erg erg toepasselijk voor dit boek ;-)


Dit boek past helemaal bij wat we middels Bio-Ron en Lady Herbal proberen uit te dragen en een must-have voor iedereen die iets met compost / de bodem doet.


 

 

Volg de Composthoop op de voet op onze Instagram pagina!!