• Verzenden € 6,50 met Post.nl
 • Biologisch
 • Puur
 • Gezond
 • Duurzaam

 

Graszaad en kruidenmengsels

 

 

 

       Gevogelte weide / Gras klaver mengsel

Dit mengsel ontwikkeld een sterke zode en heeft een zeer goede herstelkracht.
Specifiek geschikt voor het (professioneel) houden van kippen en ander pluimvee op grasland.

Maar bijvoorbeeld ook geschikt voor weiden waar verschillende diersoorten op staan, zoals op kinderboerderijen ed.

Uiteraard is het ook mogelijk dit mengsel te combineren met onze andere zaden / mengsels al naar gelang de wensen / behoefte per locatie.

Samenstelling :

45% raaigras, 10% timotee, 15% festulolium 10% veldbeemd, 10% beemdlang, 5% rood struisgras, 5% witte klaver

 

Zaaiadvies : 60 a 70 kg per hectare

Prijzen:

10 kg € 113,50

5 kg   € 62

1 kg   € 16

Tip: voor nog meer biodiversiteit, zaai hoeken, randen met onze kippentuin zaden, rijk aan bloemen en kruiden!

 

 

Akkerranden zaden mengsels met kruiden, nectar bloemen en grassen

Biologische mengsels met bloemen en kruiden zijn een aanwinst voor de bodem, insecten, dieren en de mens.  Hoe meer biodiversiteit hoe beter.  Akkerranden en berm mengsels zijn mooi om te zien en helpen de natuur.

Uiteraard hoeft het niet perse een akkerrand te zijn, overal waar kale / saaie ruimte is kun je hiermee verzorgen voor meer biodiversiteit

 

1.Multi-mengsel nr. I / Wolff mengsel 

Voor akker randen en groen bemesting

Bloemen, kruiden en natuurlijke stikstof binders  eenjarig en meerjarige zaden

Samenstelling: 7,5% inkarnaat klaver*, 8% luzerne*, 7,5% Alexandrijnse klaver*, 7,5% bokhara klaver*, 5% gele klaver*, 15% esparcette*, 5% Perzische klaver*, 3% phacelia*, 2,5% Zweedse klaver8, 19% winterwikke*, 10% Tubinger bijen mengsel*, 10% weidekruiden mengsel 

Aanbevolen dosering 40 kg per hectare.*,

 

500 gram  15,50   1 kg  27,00   5 kg  68,00  10kg113,50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Multi-mengsel nr 2 / Tubinger bijen mengsel min. 
met nectar planten voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten

Meerjarig

Bijen weide bloemen, kruiden en natuurlijke stikstof binders    Samenstelling:

10% boekweit*, 10% esparcette*, 8% inkarnaat klaver*, 8% koriander*, 5% phacelia*, 5% Bokhara klaver*, 5% fenegriek, 5% Spaanse esparcette*, 5% goudsbloem*, 

5% borage, 5% zonnebloem*, 5% karwijzaad*, 3% dille*, 3% zwarte komijn*, 2% gele klaver, 2% witte klaver, 2% luzerne*, 1,5% duizendblad, 1% rode klaver*, 

1% korenbloem, 1% kaasjeskruid, 1% wilde peen, 1% bolderik, 0,5% klaproos

dosering 20 kg / 25 kg per hectare.

Ook geschikt als akkerranden mengsel, door te mixen met Wolff multi-mengsel nr 1 ontstaat er een nog diverser bloemen en kruiden mengsel.

 

 

500gram  12,50   1 kg  24,50   5 kg  76,00  10 kg123,50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Weide kruiden mengsel
Medicinale kruiden zaden voor paarden en andere grazers 

Meerjarig 

Samenstelling

• smalle weegbree 7 % • peterselie 16 % • duizendblad 3 % • komijn 19 % • cichorei 14 % • wilde peen 6 % • venkel 12 % • waldstro 1,5 % • wilde kamille 2,5 % • kleine pimpernel 15 % • calendula (goudsbloem) 4 %

Ten opzichte van onze andere bloemen/kruidenmengsels heeft dit mengsel de volgende specifieke eigenschappen :

 Aanvulling biodiversiteit gezaaid in combinatie met onze andere multi-mengsels • Geschikt om samen met grassen te zaaien / te hooien • Bevat geen volumineuze planten, blijft laag.  De andere multi-mengsels bevatten nogal wat volumineuze planten die hooi winning kunnen bemoeilijken! • Bevat geen klavers

Dosering 3 a 5 kg per hectare

 

0,5 kg22,00  1 kg35,00  5 kg149,00  10 kg268,00

 

 

  

   

   

    

 

 

 

 

 

4. Losse zaden

 

Papaver Rhoeas

Ook wel gewone klaproos genoemd. Geeft veel kleur aan de randen en groeit op schrale grond op een zonnige plek.

 

Esparcette (Onobrychis Viciifolia)

Groeit graag op kalkrijke graslanden, is een bijenplant die bodem verbeterende eigenschappen bezit.  Hoort tot de familie van vlinderbloemigen zoals de bekende klavers. Heeft zeer goede voedingswaarde en is daardoor erg gewild bij alle grazers. Onobrychis letterlijk vertaald betekent ezelsvoer.

 

Boerenwormkruid (Tanacetum Vulgare)

Groeit op zandige gronden, ruigten / bermen. Word nog al eens verward met het gevreesde kruiskruid, een duidelijk verschil is dat de bloem van het wormkruid geen blaadjes draagt. Heeft een hoog gehalte aan etherische oliën en wordt daarom reeds lang gebruikt in de keuken, medicinaal en in cosmetica. Bekend is de werking tegen wormen, parasieten maar ook in gebruik als anti luismiddel en tegen motten. Tanacetum is afgeleid van Antanasia wat onsterfelijk betekent, waarschijnlijk slaat dit op de lang in bloei blijvende bloemen.

 

Wilde Peen ( Daucus Carota)

Deze plant groeit op vrijwel alle graslanden en is een bijzondere verschijning. Zijn medicinale werking ligt in het gebied van de waterhuishouding en nieren. Wilde peen werd vroeger ook als medicijn tegen vallende ziekte / epilepsie gebruikt. De wortel staat bekend als wormafdrijvend. Werkt ook tegen engerlingen / emelten !

 

Cichorei (Cichorium Intybus)

Deze plant groeit graag op kalkrijke gronden nabij rivieren, men noemt hem ook wel wegwachter.  Hij staat bekend om zijn goede voedingswaarde als veevoer maar ook bekend als groente (witlof) en de geroosterde wortel als vervanger voor koffie. Medicinaal gezien is de werking van deze plant bloedreinigingleverherstel, vochtafdrijving, nieren en milt.  Verder bevat deze plant inuline wat een gunstig effect heeft op de darmflora en bloedsuikerspiegel.

  

Gele of witte mosterd

Gele mosterd is een snelgroeiende eenjarige plant en kan wel 1 meter hoog, worden.

De plant wordt als groenbemester gebruikt en levert nectar voor oa. bijen en hommels.  Mosterd tot oktober worden ingezaaid.  Wordt ook wel witte mosterd genoemd, ondanks de gele bloemen. 

 

Absint Alsem 

Bijvoet wordt gebruikt als stimulering van de spijsvertering; het werkt eetlust opwekkend en werkt anti-parasitair door de bitterstoffen.   Het is voor de meeste mensen ondrinkbaar, omdat het zeer bitter is.  Absinthium betekent in het Latijn dan ook letterlijk ondrinkbaar, daarom wordt het voor humane consumptie vermengd met suiker.

Dieren eten er een beetje van als ze er behoefte aan hebben, bijvoorbeeld bij worminfecties.

  

Phacelia

Phacelia wordt gebruikt als groen bemester en als bijen nectar plant. Daarnaast is Phacelia een snelgroeier.

 

Alle gras en kruidenzaden kunnen rechtstreeks in onze webshop besteld worden, klik hier

Voor grote hoeveelheden kunt u het beste contact opnemen met ons via de mail info@bio-ron.com

Blote voeten gras 

 Biologisch graszaad mengsel voor gazon / speelgras, robuust en onbehandeld, .

Vrij van "vreemde" stofjes.

 

Inhoud:

20% roodzwenk 1, 10% roodzwenk 2, 35% raaigras 1, 30% raaigras 2, 5%veldbeemd
Aanbevolen dosering per 100m2

Machinale inzaai 1,5 a 2 kg 
Handmatige inzaai 2 a 3 kg
Doorzaai 1 a 2 kg 

Prijzen

500 gr   13,50   1 kg   22,00   2 kg   39,50   5 kg   80,00 10 kg   123,50

 

 

 

 

 

De bodem is de basis
Een mooi gazon kan natuurlijk ook op een biologische basis gecreëerd worden.
Zelfs op moeilijke plekken bijvoorbeeld waar veel schaduw is of juist heel veel zon, beide extremen die vragen om een gezonde bodem balans die voldoende weerstand kan bieden.

Ieder jaar mest korrels en kalk strooien en in het voorjaar, omdat ons management de zaak verzuurt, alle mos er weer uit verticuteren zou dan niet meer nodig en ook niet wenselijk zijn want we willen de bodem balans niet verstoren, alleen maar sterker maken.

Het recept voor een blijvend mooi gazon is eigenlijk heel eenvoudig als we bereid zijn de bodem de tijd en het vertrouwen gunnen om dit transformatie proces te laten gebeuren.

Organische bemesting
Mestkorrels strooien is niet nodig (wenselijk) als we het maaisel laten liggen en daarnaast minimaal 2 jaar goede compost opbrengen, jaarlijks ongeveer 1kg per m2.
Voeren we het maaisel af dan moet er 2 x zoveel compost op de eerste jaren, daarna naar behoefte.

Voor wie zelf compost maakt.
Ruim bladval / takken / eikels / beukenootjes etc voor de winter zoveel mogelijk op en composteer dit elders tot blad compost, na een jaar kan dit gedoseerd toegevoegd worden aan de snellere compost ( snoei en maaisel, gft e.d.) die bedoeld is voor de jaarlijkse compost gift.
Aan die snelle compost hoop mag je ook dierlijke mest en hok/stal strooisels toevoegen, koffieprut etc.
Hoe en wat kun je lezen op onze site bij het composteren van paardenmest om de weiden organisch mee te bemesten.
De principes zijn precies hetzelfde, materialen mogen verschillen, doel is en gezonde bodem waar gras zich thuisvoelt.

Bodemverbeteraars
Naast een organische bemesting is het belangrijk dat in de bodem alle tekorten qua metale en minerale sporen elementen aangevuld worden, dit is noodzakelijk om alle bodemregeneratie processen optimaal te laten functioneren, ieder systeem is tenslotte zo sterk als de zwakste schakel.
Hiervoor strooien we lava als eenmalige reparatie bemesting, afhankelijk hoeveel we hiervan weer afvoeren wordt dit nog eens herhaald na een aantal jaren.

Een bodem die qua structuur niet optimaal is dus qua water / lucht bufferend vermogen problemen heeft zijn kleimineralen de juiste ondersteuning om dit te verbeteren ten gunste van de biologische processen.
Vaak is een eenmalige bemesting voldoende.

Toch verkopen wij ook kalk, maar in tegenstelling tot de snelle korrels en meel is dit een trage kalk, hier wordt het bodem leven blij van.
Want door de zuurgraad (te) snel te verhogen stuur je hun van de hete woestijn naar de ijzige noordpool qua leefmilieu ;-/
Vaak zijn de lava (15% calcium) en kleimineralen ( 5 % calcium ) al voldoende.
Bij extreem verzuurde bodems / omstandigheden kan de lava gift evt. wat verhoogd worden of de zeeschelpen ingezet worden, wij adviseren graag 

Bodemverbeteraars zijn geen meststoffen, ze zijn totaal onschadelijk voor mens, dier en milieu en ondersteunen de bodem regeneratie processen.

 

Tip: Zaai op zonnige plekken bijenzaden voor een zomer lang kleurige bloemen, namens de bedreigde wilde bijen en hommels zeer bedankt.

 

Klik hier voor verkoop Bio-Ron Gazon Speelgras mengsel

Blije Bijen Ballen
De nectar rijke inkarnaat klaver wordt grondig geïnspecteerdBlije Bijen Ballen zijn zelfmaak zaadbommetjes welke bedoeld zijn om met name de wilde bijen en hommels te helpen aan voldoende nectar te komen. Je kunt daarmee bijvoorbeeld kale stukken grond een stuk vrolijker maken want deze zaden zorgen voor een hele zomer kleurrijke bloemen waar mens en bij blij van worden.

Ballen gooien wordt ook wel guerrilla gardening genoemd, voor de vrije geesten onder ons.
Voor meer info: zie de Nederlandse facebookpagina 

Gebruik uiteraard biologische zaden, deze zijn qua nectar gezonder voor de bijen en op een eerlijke manier geteeld.
Deze zaden zijn ook niet chemisch gecoat tegen vogelvraat, omdat de zaden goed verpakt zitten in het zaadbommetje is er nauwelijks vogelvraat, en als ze toch er iets van eten krijgen ze geen schadelijke stoffen binnen.

En je kunt de meeste planten ook nog verwerken in de wildpluk sla, erg smakelijk!

  

 

Om teleurstelling te voorkomen kies je een plek waar niet gemaaid of geschoffeld wordt, anders hebben de bijen er nog niets aan.

Natuurlijk zullen vele andere insecten zoals vlinders e.d. dit ook helemaal geweldig vinden.

 

 

 

Recept zaadbommen


Een setje is genoeg voor minstens 10 zaadbommen ter grootte van een 1 euro stuk, kleinere ballen maken kan natuurlijk ook.

Een setje bevat :

 

 • 150 gram bentoniet klei
 • 30 gram bodembokashi
 • 20 gram bio blije bijen bloemen & kruidenzaden
 • Blije bijen ansichtkaarten

 

Leuk kado om kinderen in contact te brengen met de natuur, volwassenen mogen natuurlijk ook zaadbommen maken;))

Verantwoordt relatiegeschenk.

 

Samenstelling bijenzaden 99% eko*:

20% phacelia*, 22% boekweit*, 3% gele mosterd*, 8% koriander*, 10% squarrosum klaver*, 5% Perzische klaver*, 5% moerasrolklaver*, 5% goudsbloem*, 7% komijn*, 2% bladrammenas*, 5% zonnebloem*, 2% zwarte kummel*, 1% kaasjeskruid*, 2% venkel*, 2% dille*, 1% bernagie

 

Grote Groepen

Wil je met grote groepen mensen ballen maken dan kan. We hebben nu pakketten om 100, 500 of 1000 blije bijen ballen te maken.

 

Handleiding om grote aantallen Blije Bijen Ballen maken

Ieder setje bevat producten welke voldoende zijn om het gewenste aantal balletjes te maken ter grootte van een 1 euro stuk.

Maak een paar balletjes als voorbeeld op iedere werkplek zodat de boetseerders weten hoe groot de balletjes ongeveer moeten worden. Iets kleiner is ook ok maar niet veel groter, want dan verdringen de planten elkaar straks teveel.

Met de bijgevoegde maatbeker kan gemakkelijk steeds de juiste hoeveelheid producten voor 10 balletjes afgemeten worden.

Schep hiervoor 2 x de aangegeven maat kleimineralen in een schaaltje of soepbord Voeg 1 x de aangegeven maat bokashi en 1 x de aangeven maat zaden toe. Laar de deelnemers e.e.a. door elkaar mengen en voeg vervolgens zo'n 5 dopjes formaat waterfles toe. Vervolgens moet deze massa gekneed worden tot er een gladde massa ontstaat en de korreltjes kleimineraal geheel zijn verdwenen.

Begin altijd met weinig water en voeg steeds naar behoefte wat toe, te veel water maakt de massa te dun om nog tot balletjes te kunnen kneden. Als de ballen te vochtig zijn kunnen zaden (te vroeg) gaan kiemen, hoe droger hoe beter. Om alles tot een succes te maken is het dus belangrijk toezicht per werkplek te organiseren 

Uiteraard zullen niet alle balletjes even groot zijn, dat geeft ook niet en wanneer erg creatieve boetseerders er poppetjes of diertjes van willen maken mag dat natuurlijk ook.

Vervolgens kunnen de creaties mee naar huis genomen worden, handig is hiervoor eierdozen te verzamelen.
De balletjes moeten langzaam gedroogd worden om te bewaren, de zaden blijven dan minimaal 2 jaar goed kiemen.

Vanaf maart / april tot einde zomer kunnen ze ook zonder te drogen verspreidt worden, hoe eerder de nectar planten zich ontwikkelen hoe beter voor de bijen.

Tot slot, zorg dat er bij iedere werkplek een emmer water staat en handdoeken zodat de boetseerders na afloop hun handen kunnen wassen.

Veel succes toegewenst en bedankt namens de bijen.


Zelfmaak set Blije Bijen Ballen
Hoe meer mensen zaaien voor de bijen, hoe beter!

 

 

Setje voor 10 ballen 7,50 €  per balletje 0.75

Setje voor 100 ballen 25 €   per baletje 0,25

Setje voor 500 ballen 65 €   per balletje 0,13

Setje voor 1000 ballen 120  per balletje 0,12

 

Ieder setje bevat naast de benodigde blije bijen ballen producten unieke bijen ansichtkaarten om per 10 gemaakte ballen aan de deelnemers uitgereikt te worden.

Naast verkrijgbaarheid via onze landelijke verkooppunten kunt u ook via onze  webshop deze artikelen online kunt bestellen.


Ontwikkeling blije bijen ballen

 

 

na 1 week geleden gegooid en een beetje regen doet de rest...:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 2 weken en lekker warm weer;)

Je kunt ze tot in augustus 'gooien' door de laatste zachte winters hebben wij hier tot laat in het seizoen nog bloeiende planten gehad die ook zaad produceerden.

De overgebleven goudsbloemen bloeide hier dit jaar vanaf eind maart weer.

 

 

 Bio-Ron heeft ook een webshop waar u de Blije Bijen Ballen kunt vinden

 

 

 

Weide kruiden mengsel 

Een mengsel van medicinale kruiden zaden voor paarden en andere grazers.

Dit mengsel is niet biologisch gecertificeerd !

 

Samenstelling

 • smalle weegbree 7 %
 • wilde peterselie 16 %
 • duizendblad 3 %
 • komijn 19 %
 • cichorei 14 %
 • wilde peen 6 %
 • venkel 12 %
 • waldstro 1,5 %
 • wilde kamille 2,5 %
 • kleine pimpernel 15 %
 • calendula (goudsbloem) 4 %

Ten opzichte van onze andere kruidenmengsels heeft dit nieuwe mengsel de volgende specifieke eigenschappen :

 • Aanvulling biodiversiteit evt. gezaaid in combinatie met onze andere multi-mengsels

 • Ook geschikt om te hooien

 • Onze andere multi-mengsels bevatten ook nogal wat volumineuze planten die het hooien / drogen kunnen bemoeilijken, dit mengsel bevat voornamelijk laagblijvende soorten

 • Bevat geen klaver

 • Ook geschikt voor akkerranden aanvuling bijen of groenbemester mengsels voor meer biodiversiteit.

 


Dosering 3 a 5 kg per hectare / 3 a 5 gram per m2


Prijs

 

 0,5 kg   22,00    1 kg   35,00    5 kg 149,00  10 kg 268,00  
 

Bio-Ron heeft ook een webshop waar u de weide kruiden kunt bestellen