Wat is Bokashi ?

Bokashi is Japans en betekent goed gefermenteerde organisch materiaal / voeding


Maar het principe van fermentatie wordt al eeuwen gebruikt voor het conserveren / upgraden van voedsel zoals witte kool tot zuurkool, soya tot tofu, tempeh of saus, melk tot kaas en yoghurt, druiven tot wijn etc. 

De omzetting van het ingangsmateriaal gebeurt door zogenaamde nuttige / positieve micro-organismen welke overal om ons heen maar ook in en gezonde darmflora of bodem aanwezig zullen zijn.
Fermentatie van bokashi gebeurt zonder zuurstof (anaëroob) bij lage temperaturen waardoor alle energie in het product behouden blijft.

Tijdens deze fermentatie worden voedingsstoffen (beter) beschikbaar gemaakt voor opname door mens, dier en plant.
Samen met de positieve micro-organismen vormt bokashi een pro-pre biotische voeding welke tevens de microbiële stabiliteit ondersteunt en daarmee optimale benutting van voeding voor een verhoogde weerstand.  

Naast de voeding- en vertering-stoffen die al in het ingangsmateriaal zitten produceren de micro-organismen tijdens de fermentatie zelfs nog meer van deze essentiële stoffen zoals vitaminen, antioxidanten, huminezuren, minerale complexen, enzymen etc.
Dit maakt bokashi tot een bijzonder product wat ook heel lang stabiel zal blijven vanwege deze symbiose van micro-organismen en voedingsstoffen.

Stabiliteit behouden is de werkzame kracht die dit product aan de maag en darmflora of bodem geeft
.
Een gezonde microbiële balans is de basis voor een optimale gezondheid. 

Bokashi is dus een levend product waardoor de geur kan variëren afhankelijk van welke positieve micro-organismen op dat moment het meest actief zijn, soms kan dat een vrij scherpe geur zijn.
Er is dan niets mis met het product, meestal verdwijnt het vanzelf weer, indien het als hinderlijk wordt ervaren raak je het snel kwijt door eenvoudig de emmer / pot niet geheel af te sluiten zodat er zuurstof in komt.

Onze ervaring is dat bokashi mits relatief koel bewaart en geen contaminatie krijgt zelfs meerdere jaren na de tht datum goed blijft, dat zegt iets over de stabiliserende kracht van dit product.

 

* Vanwege het grote aandeel verse vocht houdende ingrediënten is de groente bokashi natuurlijk een stuk natter dan onze andere bokashi's.
Vocht zakt altijd naar beneden, door e.e.a. zo nu en dan even te mengen voor het doseren behoudt je een constante vochtigheid.
Maar het is ook geen probleem wanneer je onderin met een vrij nat product eindigt.
Qua werkzaamheid blijft het natuurlijk nog net zo effectief.

 

Effecten op korte of middellange termijn

 

* bevordert de spijsvertering

* ondersteunend na koliek, orale medicatie, stres

* verbetering van de eetlust

* dieren worden vitaler

* betere ontlasting 


Bokashi veelzijdige aanvullende voeding voor ..........

 

Wij leveren verschillende bokashi's voor dieren en ook voor de de bodem.

Bokashi is dus een algemene naam voor vitaliserende voeding voor bodem, plant en dier.

 

Bokashi voeding voor dieren

 

Een pre- en pro biotisch product volgens het 1 + 1 = 3 / synergie principe.


Bokashi is hoogwaardig organisch materiaal gefermenteerd door positieve micro-organismen tot een symbiose van waardevolle bio-active stoffen met een diepe doorwerking tot ver in het spijsvertering kanaal.

Bokashi is aan te bevelen bij stress in het algemeen, orale medicatie / chemisch ontwormen, verstorende voeding en ondersteuning bij herstel.

In de natuur zou een dier zich instinctmatig voeden met het voedsel wat een positief darmmilieu in stand houdt.

Voor vleeseters vormt bokashi (als schoon alternatief voor maaginhoud prooidier) een essentieel onderdeel van het dieet.

Voor planteneters biedt bokashi ondersteuning in de beperking om zelf / op en natuurlijke manier de maag en darmflora in balans te houden en essentiële voedingsstoffen aan het dieet toe te voegen.


Bio-Ron biedt verschillende Bio Bokashi producten aan:

 

* Bokashi voor paarden en andere grazers

* Bokashi voor vleeseters

* Groente bokashi

* Gedroogde bokashi

 

In principe zijn al onze bokashi's uitwisselbaar en dus voor alle diersoorten te gebruiken.
Het verschil in de ingrediënten geeft lichte nuances qua voedingswaarden maar het pre-pro biotische effect is bij alle bokashi's dezelfde.

 

Tip!

 

De bokashi grazers en de gedroogde bokashi zijn door het btw verschil voor kleine huisdieren (hoog) en vee (laag) voordeliger, voor grootverbruik of gewoon voor de variatie voordeliger en ook geschikt om aan vleeseters te geven!

 

Gebruik Bokashi

 

  • Omdat Bokashi van zichzelf redelijk zuur is ( PH 3 a 4) kan dit het beste door het voer gemengd worden, alleen aan vleeseters kan het puur gegeven worden.

  • Combineren met kruiden of / en andere natuurlijke suppletie is geen probleem.

  • Voor dieren met overgevoeligheid  op de maag en darmen kun je ervoor kiezen te starten met gedroogde Bokashi en later overstappen op de meer actieve / vochtige Bokashi varianten, wanneer je Bokashi langere tijd gaat geven kun je desgewenst prima variëren met de verschillende soorten Bokashi's.