Zaai tips

 

 

In het voorjaar en najaar kun je gras en/ of kruidenmengsels zaaien om de biodiversiteit van je weide te vergroten. Ook kun je zaaien zodat je ongewenste planten voorkomt op kale plekken. Hieronder lees je een aantal zaai tips.

Zaai tips graszaad:

 

Gras groeit gemakkelijker dan kruiden en is uitermate geschikt om door te zaaien in bestaand grasland, bijvoorbeeld om kale plekken in de weide mee op te vullen of te gebruiken bij nieuwe inzaai. Grasmengsels kun je zaaien in het voorjaar (maart t/m juni) en in de herfst (augustus t/m oktober).

*   Koop de zaaimengsels kort voordat je deze wilt gaan gebruiken. Indien je zaaimengsels langer dan een jaar bewaard gaat de kiemkracht achteruit.

*   Zaai altijd bij voorkeur een bestaand weiland door ten opzichte van omgooien en opnieuw inzaaien. Dit in verband met de micro-organisme en het organische stofgehalte in je bodem.

*   Maai het in te zaaien stuk kort voor inzaaien om de concurrentie van het andere gras te verlagen en ervoor te zorgen dat er zonlicht op het net ontkiemende plantje kan komen.

*   Werk de bodem licht open voorafgaande aan het zaaien met een hark, wiedeg of verticuteermachine..

*   Zorg er bij mengsels voor dat je het mengsel goed mixt en in kleine porties werkt. Door de verschillende grootte van zaden kan het mengsel zich ontmengen.

*   Zaai bij voorkeur voorafgaande aan vochtig weer of beregen de nieuw ingezaaide stukken.

*   Bescherm in het eerste jaar de nieuw ingezaaide stukken voor paarden door deze af te schermen.

Zaai tips kruiden- en bloemenmengsels:

 

Kruiden- en bloemenmengsels zijn wat gevoeliger voor temperatuur, bodemomstandigheden en concurrentie van gras voor een goede opkomst. Zaai kruiden- en bloemenmengsels vanaf het latere voorjaar (april, mei, juni) en het vroege najaar (augustus en september). Hieronder nog een aantal tips:

*  Kies een mengsel wat past bij de bodemomstandigheden van jouw weide. Neem contact op voor advies 

*   Koop de zaaimengsels kort voordat je deze wilt gaan gebruiken. Indien je zaaimengsels langer dan een jaar bewaard gaat de kiemkracht achteruit.

*   Maak gebruik van de vals zaaibed methode om kruiden- of bloemenstroken te maken. (zie google voor een uitleg).

*   Of gebruik karton op het gras zodat dit hieronder dood gaat. Maak op het karton een zaaibed met ongeveer 10 cm aarde en compost.

*  Kruiden zijn ook heel geschikt om in afgezette randen of hoekjes te zaaien, vanuit daar kunnen ze zich uitbreiden over je grasland.

*   Zorg er bij mengsels voor dat je het mengsel goed mixt en in kleine porties werkt. Door de verschillende grootte van zaden kan het mengsel zich ontmengen.

*   Werk de bodem licht open voorafgaande aan het zaaien met een hark, wiedeg of verticuteermachine.

*   Meng zand in een emmer door het zaaimengsels zodat je de zaden gemakkelijker en homogener kunt verspreiden.

*   Indien je een groot stuk bestaand eentonig grasland wilt door zaaien met kruiden, kan dit het beste door de loonwerker met een strokenfrees gedaan worden. Dit geeft de beste opkomst van de kruiden.

*  Zaai bij voorkeur voorafgaande aan vochtig weer of beregen de nieuw ingezaaide stukken.

*   Bescherm nieuw ingezaaide stukken met kruiden het eerste jaar voor paarden. Deze vinden de jonge plantjes erg lekker waardoor je kruiden niet goed op kunnen komen.

 

 

Bron: Harmke van  Horse & Habitat