Granen Voeren
Het is spijtig te constateren dat er een heuse anti-granen beweging gaande is zowel voor mens als dier.
Persoonlijk zie ik dit als ongenuanceerd het kind met het badwater weggooien.
Onderscheid in kwaliteit qua granen wordt niet gemaakt, alle granen zijn verdacht, gangbaar en biologisch geteeld wordt gemakshalve hierbij op 1 hoop gegooid.
Een echte onderbouwing, anders dan dat granen suikers / zetmeel bevatten, ontbreekt.
Dat er veel voeding gerelateerde gezondheidsproblemen zijn bij mens en dier is een feit.
Maar daarbij de granen aanwijzen als de grote boosdoener is toch echt wat kort door de bocht.
Suppleties en maagvulling versus echte voeding?
De alternatieven zijn vaak bewerkte producten zoals zemelen, pulp, kunstmatig gedroogd gras / hooi brokken en luzerne, e.e.a. aangevuld met een vitaminen en mineralen supplement.
Soms krijgen dieren helemaal geen extra (kracht) voer meer, b.v. als er sprake is van overgewicht, deze dieren moeten het vaak alleen doen op zeer schraal ruwvoer en een vit. / min. supplement.
Waarbij men er ook nog eens voor zorgt dat de dieren bijna niet bij het ruwvoer kunnen middels allerlei ingenieuze voersystemen.
Kortom een eenzijdig pakketje (dieet) voeding wat wellicht chemisch gezien helemaal voldoet aan de normen maar feitelijk een voeding is zonder enige levenskracht en ver van zoals de natuur het bedoeld heeft.
Terwijl levenskrachtige natuurlijke voeding nu juist dat is wat deze dieren nodig hebben om weer gezond te worden en te blijven.
Biologische granen en zaden bevatten een door de natuur samengesteld breed pakket aan essentiële voedingsstoffen welke door paarden prima opgenomen kunnen worden.
Last but not least voert men al eeuwenlang graan aan paarden, lang voor men in staat was om te analyseren welke voedingsstoffen er in granen zitten.
Zo'n 10 jaar geleden maakte iedereen in paardenland zich druk om de hoeveelheid eiwitten in het voer, bijna alle gezondheidsproblemen in die tijd werden herleid naar te veel eiwit.
Nu zitten de suikers in het verdachten bankje, ik ben benieuwd welke voedingsstof over 10 jaar in de beklaagde bank zit?
De werkelijke oorzaak van veel gezondheid problemen moeten we mijns inzien toch echt zoeken in de kwaliteit van ruwvoer en gras wat van gronden afkomstig is die biologisch, fysisch en chemisch gezien totaal uit balans zijn.
Want ruwvoer/ gras is, als het goed is, het grootste deel van het rantsoen dus van veel grotere invloed dan het beetje krachtvoer wat men nog voert.
Derhalve is het ook niet mogelijk om met een klein beetje aanvulling de disbalans in het ruwvoer te kunnen compenseren.
Bij gezondheidsklachten is ruwvoer het eerste onderdeel van de voeding wat verbeterd dient te worden, de resultaten zijn dan vaak snel zichtbaar.
Door daarnaast ook het bewerkte (kracht)voer te vervangen door vitale granen komen we nog dichter bij de voeding kwaliteit die een paard in de natuur zou eten.
Hierdoor zal het zelfherstellend vermogen toenemen en kunnen de dieren op eigen kracht weer gezond worden.
Eventueel extra ondersteunen met:
* Kruiden (therapie)
* Pre-/pro biotische voeding aanvulling
* Groenten
* Fruit
* Natuurlijke vitaminen / minerale complexen
Biodiversiteit vindt een paard in de natuur altijd .
Hele granen en zaden verhogen de natuurlijke diversiteit van het dieet, bevatten een veelvoud aan voedingsstoffen waarmee we het gedomesticeerde dieren gezond kunnen houden.
Daarnaast bevatten onbewerkte granen levenskracht, een niet onbelangrijk voeding element wat in de huidige voeding analyses helaas niet wordt meegenomen.
Stop ze in de grond en je begrijpt wat ik bedoel met levenskracht.
Paarden die op grasland komen waar alles in volle bloei staat zullen altijd als eerste vooral de kopjes met zaden uit de grassen gaan eten.
Zij voelen instinctmatig aan dat hier de meest hoogwaardige & complete voeding in zit.
De geconcentreerde levenskracht van de plant welke ervoor moet zorgen dat er ook weer nieuwe plantjes komen en de soort overleeft
Granen zijn dus feitelijk zaden van grassen maar dan speciaal gecultiveerd om er meer zetmeel in te krijgen om er b.v. brood van te kunnen bakken.
Met beleid gevoerd hoeft dit zetmeel aandeel in het graan dus geen enkel probleem te zijn.
Graan bevat daarnaast ook een enorm breed complex aan natuurlijke voedingsstoffen in verbindingen die door geen enkele kunstmatige samenstelling product nagebootst kan worden.
Graan verteren
Het heeft weinig zin veel meer hele granen te voeren dan het individuele dier, in een gegeven moment, kan verteren!
Als je een dier wat gewend is voorbewerkt voedsel te krijgen hele granen gaat voeren bestaat de kans dat een deel hiervan weer uitgescheiden wordt via de mest.
Het omschakelen van bewerkt naar onbewerkt voedsel is een individueel proces en verschillend qua tempo waarin de hoeveelheid granen opgebouwd kan worden.
Hoe beter de kwaliteit van het ruwvoer is hoe sneller de opname van de hele granen zich kan ontwikkelen!
** Hierbij begint alles natuurlijk bij het rustig kunnen eten, goed kauwen, **
om de hele granen optimaal te kunnen verteren.
Voederstress past ook niet bij het wezen van het paard, het is geen natuurlijk gedrag, als een dier rustig kan eten zal het vanzelf de hele granen goed vermalen tussen de kiezen.
Paarden blijven er net zo lang op kauwen dat je het schuim in de mondhoeken ziet staan, ze maken vanzelf veel speeksel aan wat de enzymatige en microbiële omzetting verderop in het verteringssysteem zal optimaliseren.
Neem de tijd en observeer of dit deel van de vertering goed verloopt.
Luister naar hoe de graantjes tussen de kiezen langzaam vermalen worden om tenslotte vrijwel niets meer terug te vinden in de mest.
Hoeveel granen
Hoeveel hele granen een dier, op een gegeven moment, goed kan verteren zie je dus aan de mest.
Daar mogen, zeker in het begin, best wat hele graantjes in zitten maar op termijn moet dit minder worden tot zelfs geheel niet meer, op een enkel graantje en wat losse kafjes na.
Door juist wel de hele granen te voeren activeer je de klieren in het lichaam en de daarvoor aanwezige micro-organismen een goede vertering capaciteit te ontwikkelen voor onbewerkte granen.
Bewerkt voedsel (fastfood) doet het tegenovergestelde, het maakt klier functies lui en inactief en creëert uiteindelijk een maag / darm milieu wat niet past bij het wezen van dit dier.
In de praktijk betekent dit opbouwen naar:
Voor kleine en/of sobere dieren dagelijks 1/4 tot 1 schep hele granen voeren.
Voor grotere dieren ( > 500 kg) en of dieren met een grotere energie behoefte 1 tot 2 scheppen hele graanvoeding per dag.
Zoals gezegd in beginsel qua hoeveelheid afgestemd op wat dieren goed kunnen verteren.
Bij een grotere voedingsbehoefte kan al dan niet tijdelijk daarnaast bijgestuurd worden met onze bio-ron brok plus, welke gemaakt is van alleen hele & complete granen en zaden.
Verdeeld over de dag, in kleine porties op een volle maag gevoerd, worden de hele granen optimaal opgenomen.
Met een goed gebit en rustig op de granen kunnen kauwen en daarnaast goed ruwvoer zullen de meeste paarden binnen enkele weken een goede opname voor de hele granen ontwikkelen.
Door in het begin onze muesli of granenmix te mengen met 1/2 tot 3/4 deel spelt ondersteun je dit proces op 2 manieren.
Enerzijds voer je meer vezels en daarnaast is spelt een naakte tarwe soort met een minder harde schil en daardoor makkelijk opgenomen wordt.
Na verloop van tijd kun je het spelt aandeel weer wat afbouwen tot volledig muesli of granenmix of toch nog een aandeel spelt.
Ter vergelijk een volle schep granenmix of muesli weegt 1 kg, een volle schep ruwe spelt 600 gram, bestaande uit ongeveer 1/2 om 1/2 graantjes en vezels.
Alleen spelt voeren is wat te eenzijdig, daarmee bereik je een minder complex aanbod aan essentiële voedingsstoffen.
Dieren met een historie qua maag en darm problematiek.
Ruwe spelt is een rustgever voor de maag en darm omdat het verhoudingsgewijs t.o.v. andere granen veel meer vezels bevat die bijdragen aan een gezonde microbiële balans in de maag en darmen en het bevat, net als haver, de goede gluten.
Met name voor dieren met een maag en darm historie is ons advies te beginnen met een periode van een aantal maanden alleen spelt te voeren.
Met dat er ook op het ruwvoer vlak verbeteringen worden doorgevoerd en er nauwelijks iets wordt terug gevonden in de mest en de dieren qua gezondheid problematieken significante verbetering laten zien kunnen heel geleidelijk ook de granenmix of muesli worden geïntroduceerd.
Heb je na het lezen nog vragen of is iets je nog onduidelijk?
** Neem gerust contact met ons op! **