Kippen, hoe te voeren:

 

Legmeel en ook legkorrel zijn feitelijk producten die bedoeld zijn voor productie dieren die snel en veel eieren en / of vlees moeten leveren.
Ze kunnen eventueel als extra aanvulling naast het graan gevoerd worden, bijvoorbeeld in de winter of / en rui perioden.

Voor de dieren die gewoon lekker buiten kunnen scharrelen en daar ook vers groen en insecten kunnen vinden adviseren wij overwegend de hele granen mixen te geven en naar behoefte wat korrels bij te voeren.

 

Samen met ons kippen grit plus, wat ook lava steentjes bevat, en afwisselend zo nu en dan wat extra zeewier, bokashi, zonnepitten, hennepzaad of/ en bio-chi voor extra vitaminen zou in principe moeten zorgen dat de dieren alles binnen wat ze nodig hebben om gezond door het leven te gaan.

Wat vers groenvoer hoort er natuurlijk ook bij, wanneer kippen geen vrije toegang hebben tot vers groen kun je hiervoor bv. onze een kippentuin aanleggenen, zie onderaan deze pagina.

 

Een richtlijn qua hoeveelheid te voeren is voor een kip van 1,5 kg:

Gewicht onderhouden 50 gram per dag

Voor productie 1 gram ei 1 gram extra / een normaal ei weegt ongeveer 50 a 60 gram
Per graad Celsius onder de 25 graden 1,2 gram extra per dag

Let op, dit is "slechts" een richtlijn, de voergift kan per situatie sterk verschillen, voer naar behoefte.

 

In de winter wordt het voer aanbod natuurlijk een stuk minder en kun je evt. wat legkorrel bijvoeren.

Als de temperatuur erg daalt verbruiken de dieren verhoudingsgewijs meer energie dus is het goed om het vetgehalte van het voer wat te verhogen. Nat en koude samen werkt tripel voor buitendieren.

Bijvoorbeeld met extra zonnepitten, hennepzaad of het vogelvoer / snoepmix waarin veel verschillende oliehoudende zaden zitten.

Houdt de koude langer aan dan loopt het aandeel dierlijke eiwitten terug, voor een korte periode is dat niet zo'n probleem maar evt. wat bijvoeren met gedroogde insecten, wormen kan nooit kwaad. Wat fijn gehakte groente / fruit restjes, sla blaadjes op z'n tijd zorgen dan weer voor wat meer vers groen in het dieet. 

Zolang er voldoende variatie in het dieet zit en de kwaliteit van de producten goed is zullen de dieren hiermee prima de winter doorkomen. Tot in het voorjaar alles weer tot leven komt en afhankelijk van de ruimte / aanbod enkel wat granen / zaden bijvoeren meestal voldoende is.

Dieren in een hok

 

Voor dieren die in een hok of kale ren gehouden worden zal het eerder zinvol zijn wat legkorrel bij te voeren dan bij dieren die een ruime vrije uitloop hebben tot vers groen en de insecten die daaromheen leven.

Maar als deze dieren regelmatig ook wat gevarieerd vers groen en fruit krijgen zou dat eigenlijk niet nodig zijn, zeker als je biologisch in grote diversiteit voert.


Kippen zijn dus ook vleeseters, daarvoor vangen ze insecten en wormen en zelfs kikkers en muizen.

Als ze deze dierlijke voedsel bronnen niet voldoende in het hok kunnen vinden kun je op z'n tijd wat vleesvoeding uit blik of vers aanbieden (bv kattenvoer) of / en gedroogde insecten, vis of wormen variatie is altijd goed.

Voor verzwakte dieren werkt tijdelijk vleesvoeding in blik geven als een goede booster om ze weer snel op krachten te laten komen. 

Er zijn mensen die beweren dat je zonder legkorrel geen / weinig leg hebt, maar dat is niet onze ervaring.

Bij dieren die op een meer natuurlijke manier gehouden worden moeten we ook accepteren dat er perioden zijn dat ze even van de leg zijn, zij hebben hun krachten dan nodig om zich bv voor te bereiden op een rui / seizoenwissel.

Op jaarbasis betekent dat een paar eieren minder maar qua basisgezondheid voor een lang en gezond leven betekent dit juist een grote plus.

 



Ons advies:  

Zorg voor variatie in granen en zaden en vul dit aan met :

 

* Bio-Chi Booster voor vogels en knaagdieren volledig natuurlijke vitaminen, essentiële vetzuren en mineralen op basis van oliekoeken, groente, fruit en kruiden.
Alle grondstoffen zijn afkomstig van biologische en bio-dynamische teelt.
   


* Een extra bakje water met een heel klein beetje Keltisch zeezout, observeer wat ze ermee doen, bij teveel zout stopt de eierproductie !



* Zeewier bevat werkelijk alle denkbare metalen en minerale sporen elementen in een goed opneembare vorm.

 

lijnzaad ondersteunend voor maag en  darm en daarmee de voedingsopname.

 

* Hennepzaad / hennepzaad olie zeer rijk aan goede vetten en bevat alle essentiële aminozuren, geeft meer vitaliteit

 

* Bio-Bokashi al onze bokashi's zijn geschikt voor vogels.

Bokashi is een gefermenteerde pro- en pre- biotische voeding die naast positieve micro organismen veel natuurlijke vitaminen en bio-actieve voedingsstoffen bevat. 
Meng 1 a 2 eetlepels bokashi per kg granen voer en voer dit in 3 a 4 dagen op. 

 

Je kunt ook zelf een power mix / opkikker maken door naast de bokashi ook onze andere producten naar behoefte er doorheen te mengen, alle producten kunnen zonder problemen naast elkaar gegeven worden.
Het zijn tenslotte geen medicijnen of suppleties waaraan vitaminen / mineralen e.d. zijn toegevoegd, het is allemaal gewoon vitale voeding.

Door de relatieve vochtigheid van de bokashi of/en het vet van de olie plakt eea aan elkaar en nemen de dieren alles goed op, meng dit dagelijks vers of maak een grotere hoeveelheid en voer dit dan in 3 a 4  dagen op.

 

* Kippengrit Plus bestaande uit schelpengrit grof en fijn, lavagruis steentjes, roodsteen en oester kalkmeel.
Biedt dit standaard/ altijd aan.

* Gebruik Eifel Lava meel als hok/stal/ren strooisel tegen ongewenste microbiële processen en beestjes, strooi ook wat op plekken waar dieren hun zandbad nemen.

* Behandel het hok regelmatig met Multi-task voor een gezond microbieel milieu

Diatomeeën aarde het natuurlijke alternatief om van de ongewenste beestjes zoals luizen en mijten af te komen, behandel het hok en de zandbaden    Meer info diatomeeën aarde klik hier  

 

* Onze Eco-stal bodem principes zijn ook prima toepasbaar voor kippen verblijven en zorgen voor een gezonde leefomgeving.

 

* Kippen tuintje 


Gras, bloemen en kruiden mengsel om te zaaien bv buiten de ren dicht tegen het gaas zodat het erdoor kan groeien en de kippen kunnen pakken wat ze nodig hebben.

 

Als de ren groot genoeg is kun je ook daarbinnen een kruidentuin aanleggen, zet hiervoor een stuk af met gaas, midden in de ren of in hoekjes.

 

Woel de grond daar om en voeg bodemverbeteraars en compost of bodem bokashi toe voor een goede / gezonde groei van de planten.

 

 

Ook is het kippentuintje goed op te kweken in bakken. Je kunt dan ieder keer een verse bak neerzetten. Ook kun je er gaas er overheen doen zodat ze niet alles op kunnen eten, zodat ze geworteld blijven en je deze ook weer kunt op kweken. Voor meer info over de kippen tuin klik hier

 

Nu ook : Gevogelte weide / Gras klaver mengsel

Dit mengsel ontwikkeld een sterke zode en heeft een zeer goede herstelkracht.
Specifiek geschikt voor het (professioneel) houden van kippen en ander pluimvee op grasland.

Maar bijvoorbeeld ook geschikt voor intensief gebruikte weiden waar verschillende diersoorten op staan, zoals bv op kinderboerderijen, parken ed.

Uiteraard is het ook mogelijk dit mengsel te combineren met onze andere zaden / mengsels al naar gelang de wensen / behoefte / locatie.

Samenstelling :45% raaigras, 10% timotee, 15% festulolium 10% veldbeemd, 10% beemdlang, 5% rood struisgras, 5% witte klaver

Zaaiadvies : 60 a 70 kg per hectare

 

Tip: voor nog meer biodiversiteit, combineer dit mengsel met de zaden van ons kippentuintje !

 

 

* Kalkpoten

Onze Brahma haan met kalkpoten hebben wij met succes behandeld met een mengsel van EM keramiekpoeder opgelost in wonder kruiden balsem & biologische kokos olie.

Het bijna vloeibare mengsel hebben wij op de poten gedaan. Het mengsel loopt dan vanzelf in de schubben.
Dit hebben wij een aantal dagen herhaald tot de kalkpoten verdwenen waren.
Hij heeft nu hele mooie huid op zijn poten en er groeien weer veren op.
En nog belangrijker; hij heeft het niet meer koud ( trilt niet meer) in de regen.

 

Recept

 
1 theelepel EM keramiekpoeder, 2 theelepels Wonder Kruiden Balsem, 2 theelepels bio kokosolie

Dit mengen en blijven roeren tot het enigszins vloeibaar is. Smeren maar en naar behoefte herhalen.

 

Bron: Bio-Ron